לא פעם בתיכון התבקשנו לקחת מספר טקסטים שונים, לקרוא אותם ולחבר ביניהם ולסיכום אחד. התהליך הזה דרש מאיתנו לקרוא כמה תכנים – לפעמים מאמרים, פרקים בספר או סיכומים מתוך השיעורים ולהביא אל הדף את התובנות שלנו, כמשהו שמחבר בין כל הטקסטים שחקרנו. מטלת למידה או כתיבה זו נקראת סיכום ממזג ונפגוש אותה גם באקדמיה.
איך כותבים סיכום ממזג בצורה נכונה, למה חשוב לשים לב ואיך הופכים אותו לסיכום קוהרנטי שאפשר להציג למרצה?
מה בעצם אנחנו צריכים לעשות כשאנחנו כותבים סיכום ממזג?
נקודת המוצא של כתיבת סיכום ממזג היא למצוא את המקומות שבהם יש השקות וחיבורים בין כל המקורות שלכם. המקורות האלו חייבים להתייחס לאותו הנושא ולהביא בעצם בכמה זוויות שונות עליו. המאמרים חייבים, כמובן, להיות רלוונטיים למטלה או לסיכום שאתם רוצים לכתוב.
מסיבה זו, חשוב לבחור באופן קפדני את המקורות שעליהם אתם מסתמכים – מחקרים שעוסקים בנושאים לא קשורים או לחילופין ספרים ומאמרים שמציגים בדיוק את אותו המחקר או את אותן המסקנות, לא יתרמו לכתיבת סיכום ממזג.
לאחר שקראנו את כל המקורות, אנחנו משלבים ביניהם כדי ליצור טקסט קוהרנטי שיעמוד בזכות עצמו. הטקסט צריך להיות מנוסח בשפה אחידה ובסגנון המתאים לכותב, שמביא בעצם את הניסוח והעיבוד שלו לחלקים שליקט מהמקורות השונים.
שלושת השלבים בסיכום ממזג
כשאנחנו עוסקים בכתיבה ממזגת, ובעצם בכל פעם שאנחנו כותבים סיכום מאמר אקדמי או טקסט מחקרי אחר המבוסס על כמה מקורות, אנחנו עושים שלוש פעולות:
- השמטה – אנחנו משמיטים חלק מהמשפטים שלא רלוונטיים או שלא מזקקים את הנקודה החשובה בכל אחד מהמקורות שבהם בחרנו להשתמש.
- הכללה – אנחנו מאגדים בין הטקסטים באמצעות יצירת הכללות. הטקסטים מדברים על אותן הנקודות ומוסיפים ערך אחד על השני וביחד.
- הבנייה – ניסוח מחדש של כל המידע שאספנו, במילים ובשפה שלנו.
ממה להמנע?
- מומלץ לא להעתיק אלא לנסח מחדש, כך שהשפה האישית והמסקנות הרלוונטיות מתוך הטקסטים באות לכדי ביטוי.
- עדיף לא לוותר על קריאת המקורות ורק לרפרף, כיוון שאז לרוב לא ניתן למצוא את הניואנסים השונים שמאפשרים את החיבור או העיבוד של כל הטקסטים.
- כדאי לוותר על ציטוטים ארוכים מהמקורות ולנסות כמה שיותר לכתוב מחדש.
על מה חשוב להקפיד?
- לאחר החיבור בין המקורות השונים חשוב לקרוא כמה פעמים את הטקסט ולבחון מתי ברחנו אל הטקסט המקורי. בכל מקום בו ניתן ליצוק ניסוח חדש, קוהרנטי אבל שלנו, מה טוב.
- מבנה הטקסט צריך להכיל פסקת פתיחה המציגה את הנושא, גוף הטקסט שבו יש מעבר בין המסקנות והתובנות מכל אחד מהמקורות שסיכמנו ולבסוף סיכום.
- חובה לכלול את השמות של הכותבים והמקורות, כולל שנת פרסום המחקר.
- חובה לכלול גם רשימה ביבליוגרפית מלאה לפי כל הכללים האקדמיים.
לסיכום,
סיכום ממזג הוא כלי לעבודה עם כמה טקסטים ולמחקר של מקורות שונים והוא כלי עבודה חשוב בתוך עולם האקדמיה, הן עבור הכותב והחוקר עצמו והן עבור מי שמעריך ובוחן את ההתקדמות שלו בתוך הלימודים. אנחנו בהאקדמיק יכולים לעזור גם בכתיבת סיכום מאמרים ממזג, פשוט שלחו לנו מייל sicoum@hackademic.co.il עם המאמרים לסיכום וההנחיות אם יש, או מלאו את הטופס למטה.