בגלל שאנחנו מאמינים בפרקטיות ותכלס – נתחיל מהדבר החשוב ביותר בכתיבת סקירה ספרותית, דבר שהוא לכאורה מובן מאליו אבל בפועל ראינו שמזניחים אותו ומתעלמים ממנו וחבל. אנחנו מדברים כמובן על הנחיות המרצה. כדאי מאד לאסוף ולקבץ את הנחיות המרצה לגבי העבודה, אלו שניתנו בכתב ואלה שניתנו בעל פה, ולוודא שאת כל חלקי העבודה, לרבות סקירת הספרות, כותבים בהתאם להנחיות. כתיבת סקירת ספרות על פי הנחיות המרצה הנה חיונית מכמה סיבות:
בראש ובראשונה, היא מבטיחה שהעבודה עומדת בקריטריונים ובדרישות של המרצה, מה שמן הסתם ישפיע על הציון שהעבודה תקבל. פעמים רבות ההנחיות מפרטות מה מספר המקורות שיש לכלול בסקירת הספרות, מה טווח השנים של פרסום המאמרים שיש לכלול, מהו המספר מינימלי של מקורות באנגלית שיש לכלול לעומת מקורות בעברית, מהם סוגי המחקרים הרצויים (למשל אמפיריים או תאורטיים) וכמובן – היקף הסקירה הנדרש. אם תכתבו עבודה שלא עומדת בהנחיות, נקודת המוצא של הציון שלכם היא אוטומטית נמוכה יותר.
שנית, היצמדות להנחיות יכולה לסייע להבטיח שהמאמר נחקר היטב ומספק סקירה מקיפה של הנושא. על ידי החסרה או חריגה ממספר המקורות הנדרשים, העבודה עשויה להחמיץ ממצאים חשובים או לכלול מידע לא רלוונטי. שלישית, מעקב אחר ההנחיות משדר כבוד כלפי המרצה, ומראה נכונות ללמוד ולשפר את כישורי הכתיבה שלך תחת הדרכתו. יחסי כבוד והערכה עם המרצים חשובים לכל סטודנט ובמיוחד לאלו השואפים לקריירה אקדמית.
איך לכתוב סקירת ספרות?
תכנון מבנה סקירת הספרות
לפני שתתחילו בסקירת הספרות, חשוב שתהיה הבנה ברורה של שאלת המחקר ומטרתו. פעולה זו תסייע לך למקד את הסקירה שלך ולהבטיח שתכלול רק ספרות רלוונטית. יש לתכנן את הנושאים לסקירה במבנה כמו של "משפך", שמתנקז מן הנושאים הכלליים אל הנושא הספציפי או אל חתך הנושאים הספציפיים בעבודתכם.
אם לדוגמא נושא העבודה הוא השפעת הלמידה מרחוק על הישגי תלמידים עם הפרעות קשב וריכוז, תצטרכו לכתוב בסקירה על למידה מרחוק, על השפעת הלמידה מרחוק על הישגי התלמידים, על לקויות למידה ובפרט הפרעות קשב וריכוז, ולבסוף מאמרים שנכתבו על התחום הספציפי שלכם: השפעת הלמידה מרחוק על הישגי תלמידים עם הפרעות קשב וריכוז.
חשוב ללכת מן הכלל אל הפרט, בכל אחד מהנושאים שמרכיבים את שאלת המחקר שלכם, על מנת להניח בסיס תאורטי יציב שאליו תוכלו להתייחס בפרק הדיון.
איתור וארגון של החומר
ערכו חיפוש מקיף: כדי להבטיח שזיהיתם את כל הספרות הרלוונטית בנושא שלכם, שעונה לקריטריונים של המנחה, עליכם לערוך חיפוש מקיף. זה כולל חיפוש במאגרי מידע כמו למשל גוגל סקולר, אתר אקדמג'יק, אינדקסים של כתבי עת אקדמיים, אתרים של איגודים מקצועיים בתחום ומקורות אחרים כדי למצוא ספרות רלוונטית.
לאחר שזיהיתם ספרות רלוונטית, חשוב לארגן אותו באופן משמעותי כך שתוכלו לעבוד איתו. מן הסתם יהיה לכם הרבה חומר באנגלית ותצטרכו איזשהו עזר בשביל לנווט בו. אפשרות אחת היא היא לעבוד עם תרגום מאמרים אקדמיים מעברית לאנגלית, שמאפשרים עיון והתמצאות קלה יותר בחומר. אפשרות נוספת היא לעבוד עם סיכומי מאמרים שכוללים את הרעיונות המרכזיים של כל מאמר. עבור סיכום מאמרים אתם כמובן יכולים להעזר בנו.
את החומר שנבחר כדאי למיין לפי רעיונות מרכזיים ולסדר לפי זמן פרסום. סביר להניח שבין המאמרים באותו נושא, מושג או רעיון – המאמרים המאוחרים יותר יחדשו או יפתחו רעיונות שהופיעו במוקדמים יותר, וכפי שתראו בחלק הבא זה יכול לעזור לכם בכתיבה.
כתיבת סקירת ספרות
אפשר להתייחס לסקירה כאל אוסף של סיכומונים קצרים של ספרות מחקר בנושא, ואפשר גם להתחיל ככה את הכתיבה – על ידי כתיבת קטעים תמציתיים שמביאים את הרעיונות מן המאמר שקשורים לעבודה שלכם. שימו לב שהסקירה ממש לא צריכה לכלול סיכום מלא של כל המאמר שאתם כוללים בסקירה, אלא רק של מה שרלוונטי לעבודה שלכם.
אבל, חשוב מאד להבין שאוסף קטעי מידע ממאמרים שונים הוא לא מספיק – חייבים בסופו של דבר לחבר בין הסיכומונים, ולהראות כיצד דבר מוביל לדבר וכיצד הרעיונות בספרות המחקרים נבנים זה על גבי זה ומתפתחים. על כן מן הסתם בתחילת כל נושא בסקירה תכללו את המאמרים הוותיקים והמצוטטים ביותר, אלה שהניחו את היסודות למחקר, ואחריהם תציגו את המחקרים שהתבססו עליהם. בתחילת כל פסקה שמציגה מקור חדש, תכללו משפט מקשר שמדגיש את הקשר שלו לממצאים של המחקר הקודם שהצגתם.
טיפים נוספים לכתיבה:
- הקפידו תוך כדי הכתיבה לשמור על צורת ציטוט מתאימה ונכונה, לפי ההנחיות.
- שמרו על שפה קורקטית, ברורה ותמציתית.
- הקפידו על אחידות במינוחים. אם אתם משתמשים במונחים ממאמרים באנגלית ולא בטוחים איך לתרגם אותם לעברית, עשו בירור האם יש מושג מקביל מקובל בעברית והשתמשו בו.
סקירת ספרות לא חייבת להיות קשה
עבור רבים כתיבת סקירת הספרות היא חלק מייאש ומשעמם, לעתים הוא נתפס כמכשול שעומד בדרך לחלק המעניין של העבודה, המחקר עצמו. אז נכון, יש חשיבות מסויימת לכך שהחוקר יכיר את המחקר בתחום לפני שהוא מבצע מחקר בעצמו, אבל אנחנו חושבים שזה ממש בסדר אם החוקר – או נגיד, הסטודנט – או נגיד, אתם – תתנו למישהו אחר לכתוב עבורכם את הסקירה. נגיד, לנו. פשוט בשביל שתוכלו לעבור הלאה לחלק המשמעותי.
צריכים סקירת ספרות?
פנו אלינו בטופס או במייל: skira@hackademic.co.il ואל תשכחו לצרף את כל ההנחיות והחומר! (זוכרים כמה חשובות ההנחיות?) אנחנו נחזור אליכם ממש ממש מהר.