הגיע הזמן לכתיבת עבודה סמינריונית ולצורך העבודה עליך להעביר שאלונים. הדרך להשלמת הסמינריונית יכולה להיות ארוכה ומפותלת, אבל איתור שאלונים לא חייב להיות מסובך! עם מעט תכנון והכנה פלוס כמה טיפים שאספנו עבורכם, תוכלו לקצר את התהליך ולצלוח את הסמינריונית בהצלחה.
מומלץ לאתר שאלון כבר בהתחלה
סטודנטיות רבות מתחילות את העבודה הסמינריונית בבחירת נושא. לאחר מכן הן פונות לקבלת אישור המרצה ולבניית השערות מחקר ורק לאחר מכן מתחילות באיתור השאלון או בכתיבתו (פחות מומלץ, כבר נסביר למה). בשלב איתור וכתיבת השאלות, הסטודנטיות נתקלות בקשיים: השאלון שהן קיוו למצוא לא תמיד קיים ובניית שאלון עצמאית היא תהליך מסובך. לפעמים, כשלא ניתן לאתר שאלון מתאים, הסטודנטית נאלצת לשנות את נושא הסמינריונית ולהתחיל שוב בתהליך. כדי להמנע מסיבוכים, מומלץ לאתר את השאלון בשלב בחירת הנושא.
למה לאתר שאלון – ולא לכתוב בעצמנו?
את השאלון ככלי מחקרי נהוג לבחון לתוקף ולמהימנות. כלומר, לפני ביצוע המחקר המרצה עשוי לצפות מהסטודנטית לערוך מחקר פיילוט/חלוץ לבדיקת תוקף ומהימנות השאלון, מחקר שכולל ביצוע ניתוח סטטיסטי של ניתוח גורמים. לאחר הניתוח לעתים נדרשים שינויים בשאלון וחזרה על תהליך התיקוף. כלומר: תהליך די מסובך. מלבד מקרים בהם המחקר הוא חדשני במיוחד ולא קיימים שאלונים קודמים בנושא, הדרך הקצרה והיעילה ביותר לצלוח את הסמינריונית היא איתור שאלון קיים, שכבר עבר תיקוף על ידי חוקרים אחרים. סטודנטיות רבות בונות את השערות המחקר בציפייה לכתוב את השאלונים בעצמן, כשהן לא מודעות לתהליך המייגע שממתין להן. אפשר ורצוי להשתמש בהם, זה יאפשר לך להתחיל מיד במחקר!
השתכנעתי! איך אני מאתרת שאלון?
בשביל זה אנחנו כאן. סייענו להרבה סטודנטים בכתיבת עבודות סמינריונית ואנחנו מציגים שתי אפשרויות: איתור שאלונים באנגלית ותרגומים, או איתור שאלונים מתורגמים לעברית.
איתור שאלונים באנגלית
האפשרות הראשונה היא איתור השאלונים באנגלית ותרגומם לעברית. נניח שאנחנו מחפשות שאלון בנושא רמות חרדה בקרב ילדים. נתחיל בחיפוש במאגרים קיימים.
המאגר הגדול ביותר למחקרים אקדמים הוא גוגל סקולר. ניכנס לאתר scholar.google.com ונקליד את מילות החיפוש “child anxiety questionnaire”. בתוצאות נמצא מאמרים רבים שדיווחו על שימוש בשאלון, אבל נעדיף למצוא מאמר שמדווח על יצירת השאלון ועל תיקופו. כאמור, תיקוף שאלון הוא שלב חשוב לפני השימוש בו – שימו לב שהשאלון מתוקף. מעיון במספר עבודות נוכל למצוא את השאלון המרכזי והנפוץ, שנעדיף להשתמש בו שכן הוא יקל על השוואת התוצאות למחקרים אחרים. בחיפוש בנושא רמות חרדה בקרב ילדים נמצא שני שאלונים עיקריים: שאלון SCARED (Child Anxiety Related Emotional Disorders) ושאלון SCAS (The Spence Children's Anxiety Scale). שני השאלונים האלה נפוצים מאוד ולכן נמצא גם מחקרים שתיקפו אותם ואף הכניסו בהם שינויים. לאחר אישור המנחה, התלמידות יכולות לתרגם את השאלונים לעברית.
איתור שאלונים בעברית
לאיתור שאלונים שכבר תורגמו לעברית אפשר להיעזר בעבודות קודמות של סטודנטים. היתרון בחיפוש עבודות קודמות הוא שהן לעתים כוללות אם את תיאור כלי המחקר עם מקורות שיסייעו בהמשך כתיבת העבודה. שימו לב לאתר סמינריון שמכיל עבודות בנושאים שונים בעברית. נכנס לעבודות מסוג שאלונים וכלי מחקר וכך נמצא מגוון שאלונים מתורגמים לעברית.
נוכל גם להשתמש בחיפוש לפי מילות מפתח עם המילה "שאלון". החיפוש ימצא עבורנו שאלונים מתורגמים, למשל בנושא חרדה לילדים:
באתר סמינריון נמצא תרגום לעברית של שני סוגי שאלוני חרדה לילדים, SCARED ו-SCAS, ולנו נותר רק להחליט מי מהם מתאים יותר לסמינריונית.
מקורות נוספים למציאת שאלוני מחקר בעברית הם מאגרי מידע של המוסד בו אתן לומדות. מאגר המידע מכיל תזות ודוקטורטים במגוון תחומים, כולל שאלונים מתוקפים ו/או מתורגמים. לכל המוסדות האקדמיים יש מאגרים אלקטרוניים או פיזיים, והגישה והחיפוש במאגר של המוסד משתנה ממוסד למוסד. ישנם מאגרי מידע נוספים לפי תחומי מחקר שמכילים כלים כמו שאלוני מחקר, שבמקרים רבים כבר תורגמו. לדוגמה, מאגרי המידע של מכון הנרייטה סאלד לכלי מחקר.
עבודה סמינריונית עלולה להיות מאיימת, אבל איתור מוקדם של שאלון המחקר יחסוך הרבה עבודה וסיבוכים בשלבים מאוחרים יותר. אבודה בתכנון הסמינריונית? צריכה תרגום לשאלון מחוקרים בעלי ניסיון רב, או תקועה בכתיבת העבודה? אנחנו כאן בשבילך! שלחי מייל ל- seminar@hackademic.co.il או פני אלינו באמצעות הטופס באתר ויחד נחלץ אותך. הפוסט כתוב בלשון נקבה אך פונה כמובן לכולם 🙂